Waarmee kan ik je helpen?

Trouwen steeds minder populair

Geplaatst: 27-08-2018

Trouwen wordt steeds minder populair onder twintigers en dertigers. Steeds vaker wordt er bewust gekozen om niet samen in het huwelijksbootje te stappen. Geregistreerd partnerschap of ongehuwd samenwonen wordt steeds gebruikelijker.

Minder mensen trouwen tegenwoordig

Twintig jaar geleden was trouwen veel gebruikelijker. Dit gebeurde vaak voordat je als stel gaat samenwonen. Tegenwoordig is het veel gebruikelijker geworden om eerst samen te wonen en dan eventueel te gaan trouwen. Twintig jaar geleden waren er dan ook nog 85 duizend stellen die gingen trouwen per jaar. De laatste jaren is dit gedaald naar ongeveer 65 duizend stellen per jaar. Het aantal gehuwde vrouwen van 35 jaar is afgenomen in de afgelopen twintig jaar van 70% naar 45%. Het aantal getrouwde mannen op 35-jarige leeftijd is afgenomen van 60% naar 36%.

Geregistreerd partnerschap populairder

Het geregistreerd partnerschap is veel populairder. In 2017 hebben bijna 18 duizend stellen een geregistreerd partnerschap aangegaan. Dit zijn er ruim 2 duizend meer dan het jaar daarvoor. Voor 25- tot 35-jarigen kiezen er steeds vaker voor om een geregistreerd partnerschap aan te gaan of helemaal niet te trouwen. Dit compenseert de daling in trouwen gedeeltelijk.

Ouder in het huwelijksbootje

Wanneer stellen er wel voor kiezen om te trouwen, zijn ze vaak ouder dan twintig jaar geleden. Zo is de leeftijd van mannen toegenomen van 30 jaar naar 34 jaar bij het eerste huwelijk. Bij vrouwen is de leeftijd toegenomen van 28 jaar naar 31,5 jaar.

Scheidingen

De kans dat het huwelijk eindigt in een echtscheiding is de afgelopen jaren toegenomen. Wellicht dat dit een verklaring is voor het uitblijven dan bruiloft. Daarnaast wordt trouwen ook vaak gezien als iets ouderwets.

>> Meer over trouwen steeds minder populair

Gaan jullie uitelkaar met geregistreerd partnerschap of scheiden? Advocatenkantoor Maas helpt je graag. Bekijk ons stappenplan scheiden.

Nieuws overzicht