Waarmee kan ik je helpen?

Stappenplan scheiden

Stappenplan scheiden, waarom?

Tijdens een scheiding word je vaak overvallen met emoties. Het duurt even voordat je al deze emoties kunt verwerken. Tijdens dit proces zal je al veel afspraken moeten maken en beslissingen moeten nemen. Je vindt hier een stappenplan scheiden met de belangrijkste stappen waar je over na moet denken. Probeer alle stappen op jouw eigen manier uit te voeren en geen overhaaste beslissingen te nemen. Het is belangrijk dat je het verwerken van alle emoties ook de ruimte geeft.

Stap 1: vertel jouw partner dat je wilt scheiden

Waarschijnlijk zit je al een tijd met het gevoel dat jullie relatie niet meer werkt. Je hebt besloten dat het beste voor jullie is om te gaan scheiden. Het is belangrijk dat je jouw partner hiervan op de hoogte stelt. Voor jouw partner is het fijn als je het in een rustig gesprek, in een vertrouwde omgeving verteld “ik wil scheiden”. Geef jouw partner de ruimte om te reageren en het besluit te laten bezinken. Vaak duurt het een tijd voordat de situatie is bezonken bij jouw partner. Wees vooral erg duidelijk en geef elkaar de ruimte.

Stap 2: neem een scheidingsadvocaat in de hand

Na het nemen van het besluit om een echtscheiding aan te vragen, is het belangrijk dat je de juiste hulp krijgt. Een familierechtadvocaat heeft veel ervaring met het afhandelen van een scheiding. De juiste advocaat weet erg goed hoe de situatie het beste aangepakt kan worden en wat er moet gebeuren. Je kunt ervoor kiezen om een scheidingsadvocaat in de hand te nemen die beide partijen vertegenwoordigt. Jullie kunnen ook beide een eigen advocaat in de hand nemen. Wanneer jullie het goed samen kunnen afhandelen, duurt de procedure minder lang.

Stap 3: de scheiding aanvragen

Wanneer jullie beide een scheidingsadvocaat hebben, kan de scheiding aangevraagd worden. De scheiding wordt aangevraagd bij de rechter. De advocaat neemt deze taak op zich. De scheiding kan tegenwoordig ook online aangevraagd worden, mits het contact met uw ex-partner nog goed genoeg is om met elkaar te kunnen communiceren. Wij zorgen ervoor dat beide partijen met een goed gevoel hun blik op de toekomst kunnen richten.

Stap 4: een financieel plan maken na de scheiding

Een goed financieel plan is erg belangrijk bij een echtscheiding. Het gaat hierbij vaak om de zorg van de kinderen en de hoogte van de partner- en kinderalimentatie. Er moet daarnaast een plan komen voor het verdelen van de bezittingen en de schulden. Jullie advocaat zal dit vastleggen in het scheidingsconvenant. Deze wordt vervolgens door de rechter beoordeeld en bekrachtigd. Als familierecht advocaat kan ik je helpen bij de alimentatieberekening.

Stap 5: voor de kinderen afspraken maken

Er zullen afspraken gemaakt moeten worden over de omgang met de kinderen in een omgangsregeling. Bij een scheiding met kinderen wordt ook vaak een ouderschapsplan gemaakt. Hierin staan alle afspraken met betrekking tot de kinderen. Denk vooral in het belang van de kinderen en de voor hen gewenste situatie. Wanneer de kinderen oud genoeg zijn, kan je dit ook met hen overleggen. Alle afspraken voor de zorg, opvoeding en kinderalimentatie worden in het verzoekschrift opgesteld.

Stap 6: scheiding bij de rechtbank

Na het maken van de afspraken, gaan jullie naar de rechtbank voor de echtscheiding. De rechter bekijkt hier de punten waar jullie niet samen uitkomen en bepaalt de tijdelijke hoogte van de alimentatie en de omgang van de kinderen.

Stap 7: definitief scheiden

Na de uitspraak van de rechter zijn jullie officieel gescheiden. De uitspraak van de rechter wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand en in sommige gevallen in het huwelijksgoederenregister bij de griffie van de rechtbank. Jullie advocaat schrijft de beschikking binnen 6 maanden in.

Een fijne scheidingsadvocaat vind je bij Advocatenkantoor Maas. Hier kan je jezelf ook laten informeren over de mogelijkheden van een internetscheiding.

Bekijk ook de checklist van de Rijksoverheid over scheiden of uit elkaar gaan.

stappenplan scheiden

Kennismakingsgesprek

Ik kijk naar de haalbaarheid van je zaak en we bespreken de kosten. Neem contact op voor een kennismakingsgesprek. 

Kan ook ‘s avonds of bij je thuis!

MAAK DIRECT EEN AFSPRAAK

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Liever eerst een overleg? Wat jouw vraag ook is, als het om familierecht gaat, behartig ik al je belangen en maak ik graag een afspraak voor een kennismaking. Tijdens dit gesprek bespreken we de kosten en natuurlijk ook naar de haalbaarheid van je zaak. 

Maak direct een afspraak

Je kunt ook langskomen tijdens het gratis spreekuur. Meer weten over het gratis spreekuur? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op.

Bezoekadres:
Sint Maartenslaan 33
6221 AW Maastricht
043-3510512