Waarmee kan ik je helpen?

Trend: Buurtrechters of wijkrechters. Binnenkort ook in Maastricht?

Geplaatst: 24-07-2018

In het Advocatenblad is een bericht te lezen over buurtrechters of wijkrechters. Zal dit fenomeen binnenkort ook zijn intrede doen in Maastricht?

De rechtspraak krijgt meer ruimte om te experimenteren en zo doen regelmatig nieuwe initiatieven hun intrede. De rechtspraak moet vernieuwen en voor rechters is het niet langer het doel om uitspraak te doen, maar om een probleem op te lossen.

In sommige gevallen gaat het dan om problemen die in kleiner verband wellicht eenvoudiger op te lossen zijn. Hiervoor worden buurtrechters of wijkrechters aangesteld. Deze rechters nemen met regelmaat plaats in een buurthuis of verenigingsgebouw en hebben als voornaamste doel om kleine burengeschillen en overlastkwesties op te lossen. De proef met buurtrechters is als eerste in Den Haag en zal bij gebleken succes ook in andere plaatsen worden voortgezet.

Als advocaat in Maastricht houden wij initiatieven als deze natuurlijk nauw in de gaten. Zullen de buurtrechters ook in Maastricht intrede doen? Op dit moment kunnen we er nog niets over zeggen, maar via onze nieuwsberichten houden wij u op de hoogte. Als Advocaat Maastricht kunt u uiteraard altijd bij ons terecht voor juridisch advies bij buurt- of wijkgerelateerde problemen waarvoor u ondersteuning door een advocaat nodig hebt.

Meer lezen: NRC: Dekker: Na de zomer al experimenten met buurtrechters

Nieuws overzicht