Waarmee kan ik je helpen?

Minder vaak alimentatie & minder geld

Geplaatst: 04-06-2018

Uit cijfers van het CBS blijkt dat steeds minder vrouwen tegenwoordig alimentatie krijgen. Slechts één op de zes vrouwen krijgt nog alimentatie toegekend. Daarnaast neemt ook het toegekende bedrag af.

Slechts één op de zes krijgt alimentatie

Bij een huwelijk denken veel vrouwen dat ze automatisch recht hebben op alimentatie. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat niets minder waar is. Slechts één op de zes vrouwen krijgt maar partneralimentatie. De partneralimentatie hangt af van de behoefte van de ene partij en de draagkracht van de andere partij. Dit houdt in dat bijvoorbeeld de vrouw vraagt om een bepaald bedrag en de rechter kijkt dan of de man dit bedrag kan opbrengen. De rechter moet de financiële gevolgen van de scheiding zo eerlijk mogelijk verdelen voor beide partijen. Doordat steeds meer vrouwen werken, is de financiële verdeling vaak eerlijker en wordt er geen partneralimentatie meer toegekend. Wanneer er wel partneralimentatie wordt toegekend, is het bedrag lager dan voorheen. Bij slechts 1% van alle echtscheidingen wordt alimentatie aan de man toegewezen.

Groot verschil in bedrag alimentatie

De alimentatie voor vrouwen kan enorm verschillen. De bedragen komen voort uit de behoefte van de vrouw en de draagkracht van de man. Ongeveer één op de drie vrouwen krijgt een alimentatie van €400 of minder per maand. Dit is een groot verschil met de €1600 per maand die één op de vijf vrouwen krijgt.

Hulp bij alimentatieberekening

Zoals hierboven is gesteld, is er in het toegekende bedrag enorm veel verschil en bestaat er een grote kans dat je geen recht hebt op alimentatie. Om niet voor verrassingen te komen staan, is het belangrijk om een deskundige de alimentatieberekening te laten doen. Advocatenkantoor Maas kan de alimentatie berekenen.

Bekijk de cijfers van het CBS

Nieuws overzicht