Waarmee kan ik je helpen?

Bijna 30% van gescheiden ouders kiest voor co-ouderschap

Geplaatst: 15-08-2018

Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht en het CBS is gebleken dat 27% van de gescheiden ouders in Nederland in 2010 hebben gekozen voor co-ouderschap. Na 2 jaar had 80 procent van deze groep nog steeds een co-ouderschap. Bij co-ouderschap gaan de kinderen niet bij één van de twee ouders wonen, maar wonen ze net zo vaak bij de vader als bij de moeder. 

Steeds meer kinderen wonen in een gescheiden gezin

In 2015 woonden ruim 600 duizend kinderen niet meer bij beide ouders. Vergeleken met 20 jaar daarvoor, in 1996, is het aantal kinderen dat niet meer bij beide ouders woont gestegen met bijna 200 duizend. Een stijging van 41%. Van de groep kinderen die niet meer bij beide ouders wonen heeft ongeveer de helft een scheiding van de ouders meegemaakt.  Volgens het CBS is dit een stijgende lijn die waarschijnlijk door gaat zetten.

Wat gebeurt er met de overige 73%?

27% van de gescheiden ouders kiest dus voor co-ouderschap. Maar wat gebeurt er met de overige 73%? Nou, het grootste gedeelte van de kinderen komt bij de moeder terecht, namelijk 70%. Hierdoor blijft er 3% over. Deze gaan bij de vader wonen. 

Zegt opleiding nog iets over de keuze voor co-ouderschap?

Opleidingsniveau lijkt een rol te spelen bij de keuze voor co-ouderschap. Van de 27% van de ouders die voor deze oplossing kozen is het grootste gedeelte hoger opgeleid. Daarnaast waren er bij de co-ouderschapsgezinnen minder conflicten dan bij de gezinnen die voor een andere oplossing kozen.

De duurzaamheid van co-ouderschap

Co-ouderschap lijkt duurzaam te zijn. Dit blijkt uit het feit dat 80% van de ouders die voor deze omgangsvorm kozen 2 jaar na scheiding nog steeds co-ouderschap hadden. 15% van de kinderen kozen uiteindelijk voor een verblijf bij de moeder tegenover 5% die voor de vader kiezen.

Voornamelijk hele jonge of juist hele oude kinderen kozen er voor om na 2 jaar bij de vader of moeder in te trekken. Daarnaast verandert de co-ouderschapsregeling vaak als de vader verder moet reizen voor zijn werk of een nieuwe partner krijgt.

 

Wil je meer weten over het onderzoek of co-ouderschap?
kijk dan even op https://nfn-onderzoek.nl/ of kijk even hier.

Nieuws overzicht